Monument in Overloon
In Overloon, tegenover het Liberty Park, werd op zaterdag 27 september 2008 een monument onthuld voor de 7e Amerikaanse Pantserdivisie. Het comité monument Overloon had een ceremonie georganiseerd, om het monument op gepaste wijze te onthullen.
Deze divisie, waar dit monument voor opgericht werd, leed begin oktober 1944 grote verliezen tijdens de aanval om Overloon te bevrijdden. Vortum-Mullem werd bevrijd, maar Overloon kon door de hevige tegenstand die de Duitse troepen boden, niet bevrijd worden. Uiteindelijk waren het de Britse troepen, in de vorm van de 3e Infanteriedivisie en de 11e Pantserdivisie, die na veel verliezen Overloon en Venray innamen. De Amerikaanse troepen verloren begin oktober 452 manschappen, waarvan er 220 sneuvelden.
In september 2007, tijdens een bezoek van Amerikaanse veteranen van de 7e aan Overloon, kwamen de comitéleden, Niek Hendrix, Peter van de Pasch, Hans van Toer, Piet Peters, Herman Dinnissen, Harry Beckers en Henk Alders tot de conclusie dat er tot dusver nooit een monument was gekomen voor de gevallen Amerikanen. Een monument voor de Engelse bevrijders van de 3e Infanterie Divisie staat er al geruime tijd bij de Loobeek (ook wel bloedbeek genoemd) tussen Overloon en Venray.
In maart 2008 werd het idee om een monument te realiseren opnieuw opgepakt en zes maanden later is het doel bereikt. Een eigen monument voor de Amerikanen, die sneuvelden bij de slag om Overloon.
In tegenstelling tot oktober 1944, welke zich kenmerkte door ongekend veel neerslag, was het op zaterdag 27 september 2008 prachtig weer. De ceremonie begon om 15.00 uur toen de ceremoniemeester Hans van Toer het woord nam en iedereen welkom heette. Onder de genodigden waren de heer Van Soest (Burgemeester van Boxmeer), kolonel Stimson (de Militaire Attaché van het Amerikaanse leger in Den Haag) en mevrouw Enschede (de grondlegger van de organisatie “Overseas Americans Remember”). Ook waren aanwezig vertegenwoordigers van de “Stichting Herdenking slag om Overloon”, de directeur van het Liberty Park, de heer Van den Dungen en pastoor Tolboom van de St. Theobaldusparochie in Overloon, die het monument inzegende.
Er waren nog twee speciale gasten, namelijk twee Nederlandse veteranen die zich aanmelden bij de 7e Pantserdivisie en als soldaat meevochten tijdens de bevrijding van Europa. Deze veteranen, Hans Janssen en Albert van Leeuwen, onthulden het monument met applaus van de aanwezigen. De ceremonie werd muzikaal begeleidt door de fanfare “Vriendenkring” uit Overloon, re-enactmentgroepen met hun Amerikaanse voertuigen, waaronder de groep “Lucky Seventh” die de geschiedenis van de 7e in leven wil houden. Menig bezoeker kon op deze dag Amerikaanse legervoertuigen bezichtigen, waaronder een Shermantank, zodat zij zich terug in de tijd waanden. De Bond van Wapenbroeders afdeling Venray, Ospel en Weert waren ook in grote getale aanwezig om te gedenken. Dit alles werd vastgelegd door de pers, ondermeer vertegenwoordigd door Omroep Brabant en BLOS TV.
Een mooi moment was de kranslegging. Kinderen, verkleedt in toepasselijke klederdracht, gaven de bloemenkransen aan de genodigden, zodat deze ze konden plaatsen voor het monument.
Aan het einde van de ceremonie werd er door de Koninklijke Luchtmacht een fly-by uitgevoerd door vier F 16’s van het 312 squadron, onder aanvoering van de commandant van de luchtmachtbasis Volkel, kolonel Wido (Nose) van de Mast verzorgden zij een Missing-Man formatie. Om exact 15.50 uur kwamen de F-16’s aanvliegen in ruitformaat. De achterste F 16 ging precies boven het monument recht omhoog. Je kon zo in de uitlaat kijken. Het aangaan en geluid van de nabrander zorgde voor een oorverdovend kabaal.
Een laatste eerbetoon aan de soldaten van de 7e Amerikaanse Pantserdivisie die hun leven gaven voor onze vrijheid.
Peter van de Pasch
Hans van Toer
Foto’s: Henk van de Pasch Overloon
Klik op foto's om ze te vergroten.