Font biggerFontEmptyLanguage NetherlandsTaal Engels
TERUG NAAR NIEUWS
Laatst bijgewerkt op: 17-10-2011

8 oktober 2011

Twee jaar en twee maanden nadat het wrak voor de allereerste keer in ons blikveld belandde (de tv-uitzending) konden we nu trots de inhuldiging van de tank aankondigen en tevens de overdracht van de tank van het Ministerie van Defensie aan de Gemeente Boxmeer.

Onder constant wisselende weersomstandigheden vond op zaterdag 8 oktober 2011 het evenement plaats op het Museumplein in Overloon. Er was grote publieke belangstelling. Naast de vele genodigden, variërende van Defensie-medewerkers tot aan de sponsoren, waren ook veel Overloners een kijkje komen nemen naar deze inhuldiging. Een belangrijke rol in het geheel was weggelegd voor Living History Group Lucky 7th. Met hun authentieke voertuigen hadden zij het plein van een prachtig aangekleed decor voorzien en in hun uniformen gaven zij extra cachet aan de sfeer. Aangezien de weersomstandigheden dreigend waren had het comité gekozen een aantal tentoverkappingen te plaatsen. En dat bleek al snel een goede keuze.

Ceremoniemeester Niek Hendrix opende om exact 15.00 de samenkomst met een welkomstwoord en gaf daarna direct het woord aan comitévoorzitter Iwan van Dijk. De voorzitter beschreef in vogelvlucht het verhaal achter dit project, de organisatie, de restauratie, de tegenslagen en de momenten van trots.

Daarna werden er een drietal kransen gelegd. Lucky7th-veteraan Hans Jansen, die zich in 1944 aansloot bij de divisie en zo o.a. het Ardennenoffensief meemaakte legde namens het comité de eerste krans. De tweede krans werd gelegd door Colonel Stimson, militair-attaché van de Amerikaanse ambassade in Den Haag. Tot slot legde Jan Giellen, voorzitter van Living History Group Lucky 7th (welke groep ook is vernoemd naar deze divisie), een krans namens zijn Group. De kransen werden aangereikt door twee kinderen van de Group en beiden waren uitgedost in jaren 40-kleding.

De Bond van Wapenbroeders afdeling Ospel was vervolgens aan de beurt voor hun deel van de ceremonie. Zij brachten eer aan de slachtoffers van de divisie. Daartoe werden de twee vlaggen bij het monument halfstok gehesen en bracht trompettist Frank Weijs een indrukwekkende Last Post ten gehore gevolgd door de reveille.

De vlaggen konden weer worden gehesen en de volgende spreker was Brigade-Generaal Van Duurling namens het Ministerie van Defensie. Hij was vol lof over het bereikte resultaat. Dat was ook de laatste spreker, Burgemeester Van Soest van de gemeente Boxmeer. Gedurende het restauratieproces had hij zich zowel ambtelijk als privé op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. De tank als uitbreiding van dit monument beschreef hij als een aanwinst voor Overloon. 

Daarna volgde de symbolische overdracht van de tank van het Ministerie aan de gemeente Boxmeer. Een kleine colonne van LHG Lucky 7th kwam daartoe aangereden en hield halt bij het spreekgestoelte. Uit een kist op een van de voertuigen kwam een prachtige maquette van dat deel van het plein waarop Shermantank Able Abe schittert als blikvanger naast het monument. Deze maquette was met veel zorg en precisie gemaakt door comitélid Herman Dinnissen. Brigade-Generaal Van Duurling nam de maquette in ontvangst en overhandigde deze daarop symbolisch aan burgemeester Van Soest, die duidelijk onder de indruk was. 

Onder luid commando kwam daarop re-enactmentvereniging Aces met hun wapens aangemarcheerd. Zij gingen bij het monument in de houding staan. Op commando losten zij saluutschoten. Oorverdovend, maar dit onderdeel vormde het perfecte sluitstuk van deze ceremonie. 

De genodigden en alle deelnemers werden hierna uitgenodigd de middag informeel af te sluiten met een hapje en een drankje. 

Het einde van een project. Het einde ook van een heel traject in tijd gemeten. Het comité dankt hierbij graag nogmaals iedereen die op welke wijze dan ook betrokken is geweest bij de realisatie van dit project. Daardoor kunnen we nu zeggen: missie volbracht. 

Foto's zijn genomen door Kees Stravers.

Klik op foto's om ze te vergroten.
Inhuldiging en overdracht Shermantank Able Abe