Font biggerFontFont smallerLanguage NetherlandsTaal Engels
TERUG NAAR NIEUWS
Laatst bijgewerkt op: 5-01-2011

In oktober 1944 vond in het verlengde van de slag om Arnhem de Slag om Overloon plaats. Deze slag staat ook bekend als 'De slag in de schaduw' of 'De vergeten slag'. Een felle strijd tussen de geallieerde en de Duitse troepen, met grote verliezen aan beide zijden.

De Amerikaanse 7e pantserdivisie (The 7th Armored Divison, bijgenaamd The Lucky 7th) was een van de partijen in deze slag. Om deze divisie de eer te brengen die ze toekomt wordt momenteel door een groep vrijwilligers een Shermantank opgeknapt die als monument gaat dienen. Het comité heeft bij uitzondering het Ministerie van Defensie bereid gevonden daartoe een tank over te dragen aan de Gemeente Boxmeer. Vanuit het comité gingen daar ook vruchtbare onderhandelingen met het Amerikaanse Ministerie van Defensie en de Amerikaanse ambassade aan vooraf. De betreffende tank is jarenlang gebruikt als schietobject op een Nederlandse basis.

De gerestaureerde tank zal worden geplaatst op het Museumplein in Overloon naast het reeds bestaande monument van de 7e Pantserdivisie. De inhuldiging van de tank is voorlopig gepland in mei 2011. Op de website www.shermantankoverloon.nl waarop alle informatie m.b.t. dit project wordt gepubliceerd zal tevens de totale tankrestauratie kunnen worden gevolgd.

Ook wordt door het comité een officiële documentaire gemaakt over The Lucky 7th en hun strijd in de Peel- en Maasstreek. Belangrijk onderdeel zal daarin de slag om Overloon vormen. Naast een eerbetoon aan de divisie zal deze documentaire het monumentproject ondersteunen. De opnamen zullen naar verwachting starten in november 2010. Qua financiën m.b.t. de restauratie van de tank is het comité afhankelijk van donaties, het is geen gesubsidieerd project.
Daartoe is een speciaal banknummer geopend waarop bedrijven en particulieren die dit project een warm hart toedragen hun donatie kunnen storten.

Banknummer: 1435.88.850 Tnv. Comité Shermantank Overloon te Nederweert
(Rabobank Weerterland en Cranendonck) Ovv. Sponsoring Shermantank.

IBAN: NL87 RABO 0143 5888 50
BIC: RABONL2U

Het comité wil met nadruk stellen dat de donaties alleen voor de restauratie worden aangewend, niet voor de documentaire.

 

Persbericht Comité Shermantank Overloon