EmptyFontFont smallerLanguage NetherlandsTaal Engels
Laatst bijgewerkt op: 5-01-2011

In 2006 is het idee ontstaan een Shermantank als monument te plaatsen op het Museumplein in Overloon ter herinnering aan de inzet van de Amerikaanse 7de Pantserdivisie in 1944.

Echter, het vinden van een Shermantank voor dit doel bleek erg lastig. Uiteindelijk is het tankplan daardoor in de ijskast gezet. Op 27 September 2008 is er door het comite monument 7e Amerikaanse pantserdivisie een herinneringszuil op het Museumplein gerealiseerd. De wens om een Shermantank bij de zuil te voegen is niet veel later ontstaan. In juli 2009 is door het comité Shermantank Overloon het besluit genomen om alsnog een poging te wagen.

Na veel telefonisch en email contact met het Nederlandse Ministerie van Defensie, het Amerikaanse Ministerie van Defensie en de Amerikaanse Ambassade is het gelukt om in december 2009 groen licht te krijgen voor de overdracht van een Shermantank aan de gemeente Boxmeer.

In januari 2010 werden we ontvangen op artillerieschietkamp Oldenbroek om naar de beoogde Shermantank te gaan kijken. De tank is daar tientallen jaren in gebruik geweest als schietdoel nadat deze tank eind vijftiger jaren uitgefaseerd was. Op deze dag in januari was er door het KNMI een weeralarm afgekondigd, er werd hevig winterweer voorspeld. Ongeduldig als wij waren hebben we toch besloten te gaan kijken, ondanks dat er een dikke laag sneeuw lag. Met een verrekijker hebben we de tank voor zover mogelijk geïnspecteerd omdat we door de combinatie van sneeuw en terreingesteldheid niet dichterbij konden komen. De tank bleek redelijk compleet en we hebben het besluit genomen deze tank te gaan restaureren tot monument. In april 2010 zijn we teruggegaan naar Oldenbroek alwaar de tank inmiddels uit het terrein geborgen was en konden we deze aan een nauwkeurige inspectie onderwerpen. Ondanks dat de tank als schietdoel is gebruikt viel de optische schade nog alleszins mee. Wel was het ons al gelijk duidelijk dat er veel werk verricht zou moeten worden om de tank monumentklaar te maken. 

In juli 2010 was de procedure voor overdracht dusdanig vergevorderd dat de tank naar de restauratielokatie gebracht kon worden. Met uitstekende medewerking van het DMO, de Genie en het UOV, die het laden/lossen en transport regelden, is de tank geplaatst.

De tank is een Sherman van het type M4A1-E9 wat betekent dat er verbredingsblokken tussen de romp en wielstellen zijn aangebracht. Dit is een modificatie die tijdens een revisieprogramma in de Verenigde Staten werd aangebracht vanaf halverwege 1944. Echter deze configuratie/uitvoering heeft nooit in Overloon rondgereden. Na veel wikken en wegen heeft het comité besloten toch te kiezen voor het verwijderen van deze verbreding om tot de juiste configuratie te komen zoals gebruikt in en om Overloon in de herfst van 1944. Dit had echter consequenties, zowel financieel als qua tijdsduur. Het verwijderen van deze verbreders moet gaan gebeuren via gutstechniek omdat deze aangebracht zijn door chroom/nikkellassen. Daarom moeten alle wielstellen/sprocketwielen en spanwielhouders verwijderd worden om na restauratie weer teruggeplaatst te worden.

De nog aanwezige restanten van het interieur zijn in augustus 2010 verwijderd door de Rekwisieten- en Traditiecommissie Koninklijke Landmacht. Zij hebben een collectie rijdend historisch materieel waarvoor de onderdelen van de tank gebruikt worden. Voor de conservering van de tank (die dus altijd in de buitenlucht staat) is het beter dat het interieur verwijderd is. Uiteindelijk zijn er door ons nog ruim 10 volle kruiwagens met zand uit de tank verwijderd. 

Wat er nog gedaan moet worden vanaf oktober 2010:

  • Demonteren van de sprocketwielen en de spanwielhouders zodat ook daar de verbreders verwijderd kunnen worden.
  • Restauratie en monteren van de wielstellen. 
  • Er wordt nog onderzocht of het haalbaar is de tank te zandstralen. 
  • Restaureren van de kanonloop. 
  • Dichtlassen van op het oefenterrein ontstane inslagen
  • Afwerken bodywork, waaronder het lakwerk en belettering.
  • Terugplaatsen van de koepel. 
  • Restaureren en aanbrengen van de tracks.

We zitten voorlopig dus nog niet stil. Op deze site zullen we regelmatig foto's plaatsen van de vorderingen van de restauratie.


http://www.novatv.nl/page/detail/uitzendingen/7132

Bovenstaand een link van Nova waar de tank in een uitzending te zien was over flora en fauna op schietterreinen.

Deze uitzending heeft ervoor gezorgd dat er nogmaals een poging is ondernomen richting defensie. Door de contacten met defensie in de USA is het uiteindelijk gelukt om de tank naar Overloon te krijgen.

Restauratie: Shermantank op het Museumplein